Ką reikia žinoti apie legioneliozės profilaktiką?

legioneliozeKas yra legioneliozė? Tai sunki plaučių uždegimo forma, sukeliama Legionella genties bakterijų. Legionella genties bakterijos paplitusios vandens telkiniuose, dumble, dirvoje, gamybinės, visuomeninės ar gyvenamosios paskirties objektų karšto ir šalto vandens apytakos sistemose.

Kaip užsikrečiama legionelioze? Dažniausiai užsikrečiama įkvėpus legionelėmis užkrėsto aerozolio (smulkių vandens lašelių), kuris susidaro dušuose, tualetuose, voniose, saunose bei šių patalpų kondicionavimo sistemose. Netinkamai prižiūrint vandens tiekimo sistemas legionelioze galima užsikrėsti gyvenamuosiuose namuose, viešbučiuose, sporto klubuose, vandens pramogų parkuose ir pan.  Žmogus nuo žmogaus legionelioze neužsikrečia. Neužsikrečiama ir geriant vandenį ar valgant bei gaminant maistą. Legionelioze gali susirgti įvairių amžiaus grupių žmonės, bet imlumas ligai priklauso nuo imuninės sistemos būklės.


Kokie legioneliozės simptomai? Legionelių sukeltos ligos inkubacinis periodas – 2–10 dienų. Ligos simptomai panašūs į gripo. Pakyla aukšta temperatūra (40°C), ligonį krečia šaltis, jis gali viduriuoti, vemti, gali sutrikti sąmonė, orientacija. Pasireiškia plaučių uždegimo požymiai: sausas kosulys, skrepliavimas su kraujo priemaišomis, sunkus kvėpavimas, krūtinės, raumenų, galvos skausmas. Suserga apie 5 proc. užsikrėtusiųjų. Visais atvejais būtina kreiptis į gydytoją.

Kokia aplinka palanki daugintis legionelėms? Palankiausia vandens temperatūra legionelėms daugintis yra 20–45°C. Žemesnėje nei 20°C ir aukštesnėje nei 60°C temperatūroje jos nesidaugina, bet išlieka gyvybingos. Legionelės gali daugintis karšto ir šalto vandens cisternose, ypač vidiniuose paviršiuose, silpnai tekančiame arba visiškai stovinčiame vandenyje, neprižiūrimuose, netvarkinguose vamzdžiuose, dušuose ir čiaupuose, vandens šildytuvuose ir karšto vandens laikymo talpose. Esant aukštesnei nei 66°C temperatūrai legionelės žūva, tačiau rekomenduojama tokią temperatūrą išlaikyti ne mažiau kaip 25–30 min.
Kaip apsisaugoti nuo legioneliozės? Apsisaugojimui nuo legioneliozės būtina tinkamai prižiūrėti  vandens tiekimo sistemas. Gyvenamųjų ir kitų pastatų savininkai, valdytojai turi nuolat palaikyti ne žemesnę kaip +50° - +60°C karšto vandens temperatūrą visose pastatų karšto vandens sistemose ir nemažinti jos nakties metu. Šalto vandens temperatūra turi būti ne aukštesnė nei 20°C. Karštas vanduo turi cirkuliuoti. Rečiau naudojamus dušus ir čiaupus vieną kartą per savaitę reikia atsukti kelioms minutėms ir paleisti vandenį. Reikia prižiūrėti ir valyti dušus, valyti ir dezinfekuoti dušų galvutes ir čiaupus, kad nesikauptų nuosėdos. Kartą per metus rekomenduojama išvalyti ir dezinfekuoti vandens šildytuvus. Po vandens šildytuvų ar vandens tiekimo sistemų remonto, prieš šildymo sezoną rekomenduojama karšto vandens sistemas 2–4 val. dezinfekuoti chloro preparatais arba atlikti terminę dezinfekciją (termošoką). Veiksmai, kuriuos turi atlikti vandens sistemų administratoriai/savininkai ir gyventojai terminės dezinfekcijos metu, pateikiami lentelėje.

Veiksmai terminės dezinfekcijos (termošoko) metu

Administracijos, bendrijos veiksmai

Ką turi daryti gyventojai

  • Informuoja gyventojus apie tikslų termošoko laiką
  • Seka administratoriaus, bendrijos pranešimus, kada bus atliekamas termošokas
  • Padidina karšto vandens temperatūrą iki mažiausiai 66 °C
  • Dezinfekcijos metu nesinaudoja karštu vandeniu
  • Pakeltą temperatūrą išlaiko mažiausiai 1 val.
  • Saugotis patiems ir saugoti šeimos narius, kad nenusiplikytų karštu vandeniu, nesiliesti prie įkaitusio gyvatuko
  • Paprašyti gyventojus 5 min. atsukti karšto vandens čiaupus
  • Termošoko metu vidutiniškai atsukti visus bute esančius karšto vandens čiaupus
  • Išmatuoti vandens temperatūrą bent trijuose daugiabučio butuose. Toliausiai nuo vandens šildytuvo nutolusiuose čiaupuose ji  turi siekti 66°C
  • Stebėti sanitarinių prietaisų, vandens čiaupų, maišytuvų, žarnelių būklę
  • Po terminės dezinfekcijos nuolat užtikrinti ne mažesnę kaip + 50° C karšto vandens temperatūrą karšto vandens čiaupe
  • Palikti vandenį bėgti 5 minutes
 
  • Nuimti dušų, čiaupų galvutes, mechaniškai nuvalyti nuosėdas ir dezinfekuoti
 
  • Leisti prižiūrėtojui pamatuoti vandens temperatūrą bute

Parengė: Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Tauragės departamento Jurbarko skyriaus vedėja Jolita Lapėnienė


Spausdinti